Satelliet k
Circus JOJO

Circus JOJO

Satelliet k – Hoe circus jongeren met psychische problemen helpt

Een tijdje geleden kwam Matthias bij me aankloppen, een jongeman die gepassioneerd met circus bezig is. Hij vertelde me over zijn circusplannen bij Satelliet k, een afdeling voor jongeren binnen het kinderpsychiatrisch centrum van Genk. Naar circus kijk je steeds vol verwondering, maar deze keer was het meer bewondering die overheerste. Zijn initiatief is te mooi om niet te delen. Hieronder lees je zijn verhaal.

Als ergotherapeut voor Satelliet k ben ik voornamelijk bezig met het dagelijks handelen van jongeren. Jongeren die gaandeweg het contact met hun omgeving verloren zijn, die letterlijk stilvallen in hun ontwikkeling. Wat als je vastloopt in het leven? Hoe krijg je weer zin om het dagelijkse handelen terug op te nemen? In mijn vrije tijd staat circus al vijftien jaar centraal. Met onze steltloopacts staan we steevast op festivals. Evengoed hou ik ervan om zelf nieuwe technieken onder de knie te krijgen en om die tijdens workshops door te geven aan jongeren. En toen kwam de vraag of het mogelijk zou zijn om die twee passies van mij te combineren.

Circus kan een medium vormen om het doel dat we met de jongeren hebben te bereiken. Ik bouwde een circuskar en ik koos zestien verschillende circustechnieken uit om het circusproject compleet te maken. De kar wekte meteen heel wat nieuwsgierigheid op bij de jongeren. Circustherapie binnen Satelliet k was een feit. Een circustechniek onder de knie krijgen is niet het einddoel van het project, circus wordt ingezet als ervaringsgericht medium. Het moet lichamelijke en psychische spanningen zichtbaar en bespreekbaar maken, om samen te leren werken, om te leren vertrouwen en afstemmen op elkaar.

Ik merk dat er vandaag in Vlaanderen nog weinig bekend is over de link tussen psychiatrie en circus als medium. Misschien ben ik hier wel één van de pioniers. Daarom ben ik nog op zoek naar boeken of ideeën die het project nog sterker kunnen maken.

Kan jij Matthias helpen? Aarzel zeker niet om ons iets te laten weten en zo zijn fantastische project te steunen.

dEEL DIT BERICHT

Scroll naar top