Bill Kartoum
Circus JOJO

Circus JOJO

Afscheid van oudste circusdirecteur van Europa: Bill Kartoum

Bill Kartoum 1922 – 2016
“Ik blijf leven tot ik dood ben! Maar als ik doodga, zo heeft de dokter mij gezegd, mogen ze mij niet in een houten kist stoppen, want dan kruip ik er zeker uit.” (Bill Kartoum)

De oudste actieve circusdirecteur van Europa is niet meer. Leo Verswijvel, alias Bill Kartoum, overleed op zaterdag 5 november 2016 in Wilrijk. Hij werd net geen 88.

Bill Kartoum was niets meer dan een fenomeen. Beroemd en berucht. Een clown in hart en nieren. Hij stamde uit een oud circusgeslacht, was als directeur of artiest actief in verschillende circussen (zoals Circus Selma, Buffalo Circus, Cirque Espagnol, Circus Apollo en uiteraard Magic Circus), beoefende tal van circusdisciplines (leeuwentemmer, berentemmer, clown, draadloper, muzikant, messenwerper, scherpschutter, …) en trok in de jaren 1960 en 1970 naar Turkije, het Midden-Oosten en Italië, waar hij onder andere meespeelde in tientallen spaghettiwesterns.

In Italië leerde hij bovendien Patrizia Lotti kennen, de vrouw met wie hij sinds 1975 lief en leed deelt. Samen richtten ze in België eind jaren 1980 Magic Circus op, waarmee ze de laatste jaren vooral in scholen en rusthuizen optraden. Zijn laatste optreden gaf Bill in augustus 2016 op 87-jarige leeftijd. Eind augustus werd hij opgenomen in het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk. Een bloedklonter in zijn hoofd kwam hij niet te boven.

Bill laat een onwaarschijnlijk verleden na. Duizenden herinneringen, honderden verhalen. Een prachtige vrouw. Een rotsvast geloof in de toekomst. In het leven. In het circus.

Het ga je goed, Bill.

Op uitdrukkelijke wens van Bill en Patrizia is er geen openbare uitvaartplechtigheid of herdenkingsmoment. Een laatste groet kan wel gebracht worden in het Sint-Augustinus Ziekenhuis (Oosterveldlaan 24, 2600 Wilrijk) op weekdagen van 13:30 tot 18:30, op zaterdag, zondag en feestdagen van 12:30 tot 17:30.

dEEL DIT BERICHT

Scroll naar top